Ergonomisk kontorsstol: Vad är det och varför behöver du en?

Ergonomisk kontorsstol: Vad är det och varför behöver du en?

En ergonomisk kontorsstol är skapad för att kunna justeras efter ditt egna behov och är för den som inte vill att kroppen ska påverkas av långvarigt statiskt sittande.

Ergonomisk kontorsstol: Vad är det och varför behöver du en?

Idag används kontorsstolar på de flesta arbetsplatser och i hemmen. Den största skillnaden mellan en vanlig stol och kontorsstol är att den har funktionen att kunna rotera sitsen. Men sen har vi även en till aspekt — Ergonomi.

En vanlig enkel stol eller kontorsstol kan inte erbjuda ett flexibelt sittande, i jämförelse med en ergonomisk kontorsstol. En ergonomisk kontorsstol erbjuder användaren ett flexibelt sittande där man inte tummar på det individuella behovet.

 

Ergonomisk kontorsstol är en investering i hälsan


Det är viktigt med en bekväm och ergonomisk kontorsstol för att förebygga belastningsskador.

Vid långa arbetstimmar såsom kontorsarbete, där du enbart sitter enformigt och statiskt framför en dator mestadels av tiden kommer det på lång sikt påverka din hälsa.


En ergonomisk kontorsstol tillåter ett aktivt sittande där din kropp tillåts röra sig flexibelt efter sin egen naturliga rörelsefunktion. En kontorsstol med ergonomi ger kroppen möjlighet att vara rörlig och låser inte fast kroppen i ett tvingat rörelsemönster.

Hälsofördelar med ergonomiska kontorsstolar är att dem är utformade för att hålla ryggen rak, minska risken för fysiska besvär och skapar en naturlig blodcirkulation i kroppen. Vilket till exempel är en perfekt kontorsstolen för den stillasittande arbetaren.


Dessutom med rätt kontorsstol kan du fokusera bättre på dina arbetsuppgifter istället för att tänka på din arbetsställning. Då tankarna kan börja vandra iväg när du sitter obekvämt eller du känner av smärta i nacke eller axlar. Dessa moment distraherar från ditt arbete och om de kan reduceras ökar även din produktivitet.

 

tre ergonomiska kontorsstolar på ett kontor runt skrivbord

 

 

Wulff Beltton har en kontorsstol för alla

Hos Wulff Beltton är vikten av ergonomi en grundsten i sortimentet och därför erbjuds det enbart kontorsstolar som är sköna att sitta i under en hel arbetsdag. Det erbjuds ett brett sortiment där du kan välja mellan olika modeller, färger och funktioner.


Funktioner att leta efter i en ergonomisk kontorsstol

Det är viktigt att ha en kontorsstol som går att justera eftersom du vill att stolen ska kunna anpassas efter dina behov. Därför är det viktigt att ha en kontorsstol som kan justeras i höjd och djup, ett ryggstöd som följer med ryggen och ett armstöd som går att justeras i både höjd och bredd.

Det finns också möjlighet att välja ländryggsstöd och olika materialklädsel beroende på smak. Välj till exempel mesh i ryggstödet för bättre luftcirkulation.


Olika typer av stolar

Wulff Beltton har olika typer av stolar i sortimentet för olika arbetsmiljöer. De finns att välja mellan arbetsstolar som är utformade för arbetsplatser såsom industrier eller laboratorier. Dessa stolar är anpassade för tuffare arbetsmiljö. Sortimentet har också mer traditionella skrivbordsstolar och kontorsstolar för hem eller kontor. Eller variera till en kontorsstol som erbjuder ett aktivt sittande balansstolar och sadelstolar.


Hur väljer du rätt kontorsstol för dig

Det finns många faktorer att väga in vid valet av rätt kontorsstol. Huvudfrågan är hur många timmar du sitter under en arbetsdag. När du sitter i flera timmer i sträck gör rätt stol stor skillnad. För om du sitter ner mycket behöver du en mer avancerad ergonomisk kontorsstol som gör att du känner dig bekväm och sitter korrekt under långa arbetsdagar. Om du sitter färre timmar om dagen räcker det med en enklare kontorsstol med färre funktioner. Mer guidning kring sittid kan du läsa i följande artikel Kontorsstol Guide.

 välj rätt kontorsstol

 

Budget

Budgeten är självklart en aspekt man alltid räknar med i köpprocessen. Så att välja en ergonomisk kontorsstol efter dina preferenser och väga kostnad är förstås viktigt. Den dyraste stolen behöver inte vara den bästa och den billigaste behöver inte vara den sämsta utan valet ska fokuseras på ändamålet med stolen. Det är ändamålet med kontorsstolen som avgör vad som är den bästa kontorsstolen för dig.

Det vill säga att välja den bästa kontorsstolen beror på ditt syfte. Behöver du sitta och arbeta i timmar i sträck eller har du ett arbete där sitter mer begränsat. Det är en annan aspekt att räkna in i.

3 funderingar innan du köper kontorsstol

Innan du börjar bläddra bland sortimentet är rekommendationen att vi att funderar över 3 följande punkter. 

 • Hur länge sitter du om dagarna? 

Desto längre du sitter, ju viktigare är det med en bättre stol.

 • Vilka funktioner önskar du?

 • Jämför tidigare kontorsstol du suttit på? Vad uppskatta du och vad gillade du mindre?

Det är bra att få ett hum om vad du letar efter? Har du nu tänkt över punkterna? Kul, då är dags att börja bläddra i sortimentet efter de kriterierna.


Prova kontorsstolen

Osäker om kontorsstolen är rätt för dig? Inga problem, Wulff Beltton erbjuder möjligheten att låna hem stolen i 14-dagar och testa ut den först. Det är viktigt att du och kontorsstolen är en bra match. En missnöjd kund lönar ingen av parterna. Du kan även besöka något av Wulff Belttons showrooms i Nyköping, Stockholm, Göteborg, Nässjö eller Malmö.


Underhåll av din kontorsstol

När du investerar i en högkvalitativ kontorsstol vill du försäkra dig om att den håller i flera år.  Detta innebär att du måste ta hand om din stol på rätt sätt för att se till att den fortsätter se bra ut och håller länge. Genom regelbunden underhållning och rengöring av din kontorsstol håller du den ren och som ny.


En kontorsstol används dagligen och därför kan den behöva rengöras i jämna mellanrum. En stolsits av tyg rekommenderas att dammsugas då det oundvikligen sätter sig smuts i tyget.

dammsuger tyget på kontorsstol

Observera att ifall det går att ta bort tyg klädseln kan du se över om det går att läggas i tvättmaskin, men många kontorsstolar har inte den funktionen. Om klädseln inte går att tvätta kan det vara bra att ha möbelrengörig nära tillhands ifall en fläck förekommer. 


Vid skinnklädsel är det samma procedur att dammsuga och hålla stolen ren från smuts. Se bara upp med vilken rengöring du har eftersom skinn är ett känsligt material.


Om du inte tar hand om din kontorsstol kan de rörliga delarna bli tröga eller sluta fungera helt och hållet. Hjulen rengör du genom att ta loss dem från stolen först. Om du upplever att kontorsstolen rör sig trögt kan det troligen räcka med att blåsa bort smutsen som samlats runt hjulen. Om stolen fortfarande rullar trögt kan det finnas behov för något smörjmedel.

Innan du börjar rengöra är det viktigt att du ser över rengöringsinstruktionerna för din secifika kontorsstol. För att du inte ska förstöra klädsel, hjul eller annan kompenent. Om du är osäker, chansa inte! Du kan alltid mejla och fråga företaget du köpte stolen av vad dem rekommenderar. Alternativt går det oftast att hitta råd om skötsel hos varumärkets webbsida.


Tänker du på hur du sitter?

När du sätter dig i kontorsstolen, känn efter noga. Sitter du bekvämt? Alla som har ett stillasittande arbete framför en dator löper risk att få besvär med nacke och rygg på grund av en dålig sittställning. En bra ergonomisk kontorsstol eller arbetsstol kan förhindra detta ifall den är rätt inställd.


Det gäller att ha rätt sittställning eftersom du ska spendera många timmars sittande på din kontorsstol. För om du sitter i en stol som inte är justerad efter dig kan det bidra till skador. En ergonomisk kontorsstol har olika spakar. Vrid på de olika spakarna medan du sitter och känn efter vad de gör för dig. Till exempel anpassa sätet fram, tillbaka, sidled eller höjd. Detta är viktiga rörelser för att justera din hållning, eftersom vikten alltid ska jämnfördelas.

 Tänker du på hur du sitter?

 


Sitt rätt på kontorsstolen


 • Ställ in höjden på din kontorsstol
 • Du ska sitta så du har en 85-90 graders vinkel i benen, vilket menas att dina knän ska vara i linje med din höft (eller lite under). Fötterna ska vara helt mot golvet, dem ska inte dingla i luften. Se också till att du fördelat vikten jämnt.

 • Underarmarna placerars i 90 graders vinkel
 • Underarmarna ska naturligt vila mot bordsskivan i en 90 graders vinkel och axlarna ska vara avslappnade. Om du har armstöd se till att du smidigt kan komma nära skrivbordet utan att slå i. Se till att vila lät dina underarmar på armstödet i linje med över och underarm.

 • Justera sittdjup
 • Se till att du sitter längst in mot stolens ryggstöd så du har en så stor sittyta som möjligt. Men du ska dock ha ett par centimeters marginal mellan knävecket och sittdynan, annars minskar du blodcirkulationen i benen.

 • Ställ in kroppsvikt
 • Frikoppla synkrongungan, betyder att vid frikoppling så följer samtidigt ryggstöd och sits med kroppens rörelser. Ställ nu in din kroppsvikt. Är du en mindre person ska du ha mindre motstånd och är du en större person ska du ha större motstånd på gungan. Kontrollera att funktionen är rätt inställd ifall du testar att luta dig framåt så ska ryggstödet följa med och ge dig lätt stöd.

 • Ländryggsstöd ska placeras i länden
 • Ifall du har ett ländrygsstöd se till att det sitter där den ska - i ländryggen och stöttar. Placera den i ryggens svank, ifall du kan ställa in ländryggsstödet se till att du har pumpat upp det efter ditt behov.


  Har du följt dessa steg bör du sitta bekvämt vid det här laget. Du är alltid välkommen att kontakta Wulff Beltton om du behöver hjälp.

  Investera i en ergonomisk kontorsstol

  En ergonomisk kontorsstol är skapad för att kunna justeras efter ditt egna individuella behov och är för den som inte vill att kroppen ska påverkas av långvarigt statiskt sittande.

  Att sitta på en ergonomisk kontorsstol av god kvalitet handlar inte bara om komfort. En kontorsstol med ergonomi handlar om en investering i din hälsa på både kort och lång sikt. Du kanske inte har ont i dag, men på lång sikt kommer din kropp och hälsa att tacka dig. 

  Dessutom kommer du att kunna fokusera på ditt arbete istället för att tänka på hur obekvämt du sitter. Så en bra ergonomisk kontorsstol ökar också din produktivitet.