Kontorsstol guide

Kontorsstol Guide

Våra kontorsstolar är utvalda för att alla ska få sitta bekvämt under en arbetsdag. Oavsett hur länge du sitter, har vi en stol för dig. Läs denna guide för att se vilken som passar dig bäst.

Välvalt sortiment av ergonomiska kontorsstolar

Våra ergonomiska kontorsstolar är välvalda, för att vi förstår vikten av att känna sig bekväm när du sitter vid ditt skrivbord i många timmar. Våra kontorsstolar är utformade för att minska risken för belastningsskador och rygg- och nackproblem. Så att du kan koncentrera dig på det viktigaste: arbetsuppgifterna.

Vi har flertal varianter för att tillgodose alla våra kunders behov, från höga eller låga ryggstöd, med eller utan nackstöd, balansstolar eller sadelstolar osv.

Låt oss förbättra din arbetsplats oavsett var den är idag, köp en kontorsstol av oss.


En ergonomisk kontorsstol kan avsevärt förbättra din livskvalitet på jobbet och minska risken för skador och obehag på arbetsplatsen. Rätt stol kan bidra till att minska ryggsmärtor och öka produktiviteten. Innan du börjar leta är det viktigt att förstå vikten av att välja en bra stol just för dig. Därför borde du läs följande guide innan du tar ditt beslut.

— Din framgång börjar med rätt kontorsstol —

Sittid: Hur många timmar sitter du under en arbetsdag?

Det finns många olika faktorer att ta hänsyn till när du väljer kontorsstol. Huvudfrågan är hur många timmar du sitter under en arbetsdag. Rätt stol gör stor skillnad när du sitter i flera timmar i sträck. Om du sitter ner mycket behöver du en mer avancerad ergonomisk kontorsstol som gör att du känner dig bekväm under långa arbetsdagar. Om du sitter färre timmar om dagen räcker det med en enklare kontorsstol.

 

Sittid: 4 timmar

Om du sitter ner begränsat till max 4 timmar per dag, behöver du inte den högsta ergonomin. Ett bra alternativ kan vara Wulff Basic Kontorsstol. Den är idealisk för dem som sitter 4 timmar eller mindre per dag (till exempel en receptionist i receptionen).

Denna stol har endast grundläggande ergonomiska funktioner och är bra om du ofta är uppe och rör på dig och enbart sitter kortare stunder. För då rekommenderas en enklare stol till dig.

4 timmars kontorsstol


Sittid: 8 timmar

För dig som har ett stillasittande arbete under en hel arbetsdag och alltså sitter upp till 8 timmar per dag. Då rekommenderar vi dig att investera i en bra ergonomisk kontorsstol som avlastar din kropp och förebygger förslitningar. Viktigt för dig är att välja en stol som kan erbjuda bra inställningsmöjligheter. Varför? För att du ska kunna anpassa stolen efter ditt individuella behov. 

Vid ditt skrivbord är det viktigt att din kontorsstol är utrustad med all den justerbarhet, komfort och det stöd du behöver för att behålla en bra hållning under hela dagen. För så mycket tid som du spenderar sittandes kan ha en negativ inverkan på hälsan på lång sikt.

Numera uppnår alla tillverkare av 8 timmars kontorsstolar ergonomisk komfort. Den viktigaste faktorn är att sitta i en fullt justerbar stol med ett ryggstöd som kan höjas upp och ner och ställas in i flera olika lägen. Stolens ryggstöd måste också vara justerbart liksom armstöden. För att förebygga nack- och axelvärk och andra problem är det viktigt att ryggraden hålls korrekt i god linje med stolen. Exempel: Greige från Wulff

8 timmars kontorsstol


Sittid: 12 timmar

Har du ett arbete där du måste sitta stilla flera timmar i sträck rekommenderas en kontorsstol som kan erbjuda dig ergonomi och hög komfort med alla bekvämligheter. Exempel: Höganäs Serien

En kontorsstol för 12 timmar har förmågan att bibehålla en hälsosam hållning - även efter att du har suttit i timmar - och det är det som gör den så bra. Våra 12-timmars är gjorda speciellt för yrkesverksamma som tillbringar mycket tid sittande vid sina skrivbord och har en bekväm och funktionell design med stöd för din kropp. En 12-timmars kontorsstol ska ha en sits som ger bra stöd och komfort, medan ryggstödet, om så önskas, ska hjälpa till att undvika nack- och ryggsmärtor som orsakas av att sitta i en onaturlig position under längre tid.

12 timmars kontorsstol

 

Sittid: 24 timmar

En 24-timmars kontorsstol är utvecklad för att ge högsta komfort, oavsett hur länge du sitter i samma position. Vilket passar dig som har långa och krävande arbetspass där högsta möjliga komfort kan erbjudas med individuella justeringsmöjligheter. Genom att använda avancerade ergonomiska funktioner och högkvalitativa material gör dessa stolar det möjligt för dig att få ut det mesta av långa sitt perioder utan att anstränga din kropp eller känna dig obekväm.

Exempel: Therapod serien, om du har långa arbetstider är dessa flexibla stolar rätt för dig. Stolarna anpassar sig till din kroppsform, så oavsett vilken position du sitter i får du optimalt stöd.  En stol som låter din kropp sitta mer lätt och skonsamt ger dig utmärkt komfort när du sitter.

24 timmars kontorsstol


Olika Funktioner på Kontorsstolar

Den ergonomiska utformningen av kontorsstolar innebär att de bekvämt följer dina rörelser när du arbetar eller kopplar av. Alla har sina egna preferenser och det är viktigt att kunna justerar alla delar av stolen i enlighet med din storlek, vikt och önskade sittställning. Nedan listas några av de vanligaste skillnaderna på kontorsstolarnas funktioner.

Högt eller Lågt Ryggstöd 

I högsta grad är högt eller lågt ryggstöd en smaksak. Tumregel är att låga ryggstöd används mer av korta användare och höga ryggstöd till längre.

Vad du annars kan reflektera över är hur flexibelt du vill ha vid din arbetsplats. Ett högt och brett ryggstöd ger stöd för övre och nedre delen av ryggen. Medan ett lägre ryggstöd ger stöd för ländrygg men ger mer fri rum för rygg, axlar och armar.

Med eller Utan Armstöd 

Detta är också en smaksak. Armstöd kan vara bekväma och ergonomiska för dem som sitter länge vid skrivbordet. Men ibland kan de begränsa rörligheten, särskilt om du arbetar på ett sätt som kräver viss rörelsefrihet åt sidorna. Om du behöver armstöds funktionen kan du överväga att välja en kontorsstol med justerbara eller avtagbara armstöd. Alternativet är utan armstöd vilket ger mer flexibilitet och en luftigare känsla som inte begränsar dig. Det går även att komplettera med ett underarmstöd istället.


Med eller Utan Nackstöd 

Delvis en smaksak. Nackstöd ser till att du har en bra position med nacken förhållande till din ryggrads linje. Nackstödet hjälper dig att få en bättre hållning under längre arbetsdagar eftersom du påminns om att luta tillbaka huvudet till kroppen och inte ifrån.

Svankstöd och Sätesdjup

Svankstöd rekommenderas till dem som vill ha ryggstöd och sitter flera timmar. Svankstöd hjälper till att avlasta din ländrygg efter längre sitt perioder. Sätesdjup eller även så kallat sittdjup ger reglage för längre och kortare användarens längd och passform. Vilket kan vara en passande funktion till exempel om det är fler som ska dela på en och samma kontorsstol.

Kostnad - vad är inom Budget?

Vi förstår att kostnad är en aspekt man alltid räknar med. Så att välja en ergonomisk kontorsstol efter dina preferenser och budget är förstås viktig. Den dyraste modellen behöver inte vara det bästa och den billigaste behöver inte vara den sämsta utan valet ska förstås fokuseras på ändamålet med stolen. Det är ändamålet med kontorsstolen som avgör vad som är den bästa kontorsstolen för dig.

Kontorsstolarna som är anpassade för längre timmars sittande och har då flera justeringsmöjligheter har en högre prislapp än andra alternativ. Men långsiktigt är detta bättre för hälsan och med en högkvalitativ stol så håller den även i flera år.

kostnad - vad är inom Budget?

 

Balansstol eller Sadelstol

Om du är ute efter ett aktivt sittande är balansstol eller sadelstol ett bra alternativ. Det finns tillfällen där balansstol även kallas för sadelstol på grund av att sätet är sadelformat men har samma funktion som en balansstol. Sadelformade sitsen tillåter dig att sitta upp i en naturlig hållning. En balansstol aktiverar dina muskler och tillåter din kropp att röra sig fritt. Detta är skonsamt för din rygg eftersom du tränar upp kroppen att bära upp sig själv. Den möjliggör även en varierad sittställning där du kan tilta med bäckenet och luta dig åt sidorna.

Aktivt sittande betyder alltså att kroppen aldrig sitter statiskt och är i rörelse hela tiden. En del höjer lite på ögonbrynen när det hör aktivt sittande. Men aktivt sittande motsvarar en lugn promenad ansträngning mässigt och det låter hälsosamt visst? 

Det är inte så att du aktivt måste tänka hur du sitter och tappa fokus från arbetet. Dess teknik fungerar som så att det är egentligen din kropp själv som sköter rörelserna, ingen motivation behövs.

balansstol och sadelstol

 

Kontakta oss om du är osäker

Skriv i chatten, mejla eller ring ifall du är osäker på vilken kontorsstol du ska välja.
Det viktigaste för oss är att du blir nöjd med ditt köp. Låt oss hjälpa dig!

Här kan du även komplettera din kontorsstol med ett höj och sänkbart skrivbord.