SvÄrt att koppla bort jobbet pÄ semestern?

Juli 16, 2018

SvÄrt att koppla bort jobbet pÄ semestern?

ÅterhĂ€mtning har blivit allt viktigare i dagens stressiga arbetsliv. Att trĂ€na, umgĂ„s med vĂ€nner och familj eller titta pĂ„ tv tillhör de vanligaste sĂ€tten att koppla av frĂ„n jobbet, visar en undersökning frĂ„n Unionen. 

SvÄrt att koppla bort jobbet pÄ semestern?

MÄnga har en vardag som Àr fylld med hektiskt arbete, krÀvande familjeliv, sociala aktiviteter och trÀningspass. Stress behöver heller inte vara nÄgonting farligt, utan Àr kroppens sÀtt att kraftsamla och mobilisera energi inför yttre hot och pÄfrestningar, menar Mirjam Olsson, utredare pÄ fackförbundet Unionen:

– Problemen uppstĂ„r först nĂ€r stresspĂ„slagen kommer för tĂ€tt eller nĂ€r vi inte har möjlighet att hinna varva ned. Möjligheten till Ă„terhĂ€mtning Ă€r helt avgörande för att vi ska hĂ„lla oss friska i lĂ€ngden. DĂ€rför vill vi lyfta korta pauser under arbetsdagen, den viktiga matrasten, vilan frĂ„n arbetet under fritiden, sömnen och semestern, sĂ€ger hon.

Det absolut vanligaste sĂ€ttet att Ă„terhĂ€mta sig pĂ„ Ă€r med trĂ€ning – nĂ€stan en fjĂ€rdedel av de tillfrĂ„gade Ă€gnar sig Ă„t trĂ€ning pĂ„ sin fritid. Andra vanliga Ă„terhĂ€mtningsmetoder Ă€r att umgĂ„s med familj och vĂ€nner eller att titta pĂ„ tv.

– Det Ă€r viktigt att hitta sina andningshĂ„l i tillvaron, saker som ger energi och glĂ€dje. Men det ska inte behöva vara upp till individen att sjĂ€lv hantera ett stressigt arbetsliv. I grunden Ă€r det arbetsgivarens ansvar att se till att arbetsbelastningen Ă€r rimlig, sĂ€ger Henrik Ehrenberg, samhĂ€llspolitisk chef pĂ„ Unionen.

Trots behovet av ÄterhÀmtning Àr det ÀndÄ mÄnga som upplever att de inte hinner ÄterhÀmta sig. Bland dem som generellt kÀnner sig stressade av jobbet uppger var fjÀrde att man saknar tid för ÄterhÀmtning.

– Arbetsgivaren mĂ„ste se till att det finns tid för Ă„terhĂ€mtning, allt annat Ă€r ohĂ„llbart pĂ„ sikt. Mitt arbete ska inte konsekvent inskrĂ€nka pĂ„ min fritid att jag ska hinna göra mitt jobb. Att var fjĂ€rde inte hinner Ă„terhĂ€mta sig mellan arbetstoppar Ă€r dĂ€rför oacceptabelt, menar Henrik Ehrenberg.

Topplista – vanligaste sĂ€tten för Ă„terhĂ€mtning.

1. TrÀnar (23 %)

2. TrÀffar vÀnner/familj (20 %)

3. Kollar pÄ tv, film, serier (20 %)

4. Åker pĂ„ semester (11 %)

5. Tar ett glas vin/öl eller liknande (9 %)

6. LÀser böcker, lyssnar pÄ poddar (8 %)

7. Spelar tv-spel (3 %)

8. Annat (4 %)

9. Vet ej (1 %)

Vill du lÀsa mer om hur du kan öka ditt vÀlbefinnande och minska stress pÄ jobbet? LÀs vÄrt tidigare inlÀgg hÀr:


LĂ€mna en kommentar

Kommentarer kommer att godkÀnnas innan de syns.

Prenumerera