Sömnbrist leder till sÀmre prestationsförmÄga!

Juli 23, 2018

Sömnbrist leder till sÀmre prestationsförmÄga! 

Brist pÄ sömn kan leda till bÄde minskad prestationsförmÄga och sÀmre hÀlsa. Det visar det forskningsprojekt som genomförts av Christian Benedict, docent och forskare vid Uppsala universitet. 

Forskningsprojektet ”Samband mellan sömn, yrke och hĂ€lsa” har genomförts under tre Ă„r och finansierats av AFA FörsĂ€kring. I projektet har Christian Benedict undersökt hur sömnbrist pĂ„verkar förmĂ„gan till stresshantering, inlĂ€rning och arbetsprestation.

–Tidigare forskning har visat att arbetsmiljön Ă€r viktig för nattsömnen. En arbetsmiljö med stress och oro kan ge sömnproblem och pĂ„verka oss psykiskt. DĂ€remot har det inte helt klarlagts tidigare hur sömnbrist pĂ„verkar vĂ„r arbetsförmĂ„ga, sĂ€ger Christian Benedict, docent i neurovetenskap och ledare av Uppsala Sleep Science Lab pĂ„ Uppsala universitet.

I forskningsprojektet genomfördes bland annat ett experiment dÀr man utsatte studenter som sovit olika lÀnge för komplicerade matematikuppgifter och svÄra ord, vilket motsvarar stressande situationer som Àr vanliga i skolan eller arbetslivet.

–Vi kunde konstatera att sömnbrist pĂ„verkar vĂ„r förmĂ„ga att prestera och bedöma pĂ„ ett negativt sĂ€tt. De som hade sovit en hel natt klarade det bra, medan de som endast sovit en halv natt tappade tio procent av informationen, sĂ€ger Christian Benedict.

Det som hÀnder under sömnen Àr att hjÀrnan hanterar information vi fÄtt under dagen. Information som Àr viktig för framtiden bearbetas och sparas och resten sÄllas bort.

Kronisk sömnbrist ökar ocksĂ„ risken att utveckla diabetes 2. Även hjĂ€rt- och kĂ€rlsystemet Ă€r beroende av sömn och anvĂ€nder de första timmarnas sömn för Ă„terhĂ€mtning.

30 – 40 procent av alla vuxna kommer inte upp i sju – Ă„tta timmars sömn per natt, vilket Ă€r rekommendationen för att vi ska kĂ€nna oss utvilade pĂ„ dagen. Fysisk aktivitet och solljus under dagen Ă€r faktorer som visat sig förbĂ€ttra sömnen.

9 tips pÄ hur du kan minska din stress och dÀrmed fÄ bÀttre sömn.

1 Var inte tillgĂ€nglig hela tiden.  Att svara i telefon eller pĂ„ sms direkt Ă€r inget mĂ„ste. Du behöver inte vara tillgĂ€nglig 24 timmar om dygnet. Testa att stĂ€ng av telefonen pĂ„ natten eller stĂ€ll in telefonen pĂ„ ”stör ej-lĂ€ge” efter klockan 22 varje kvĂ€ll.

2 Unna dig pauser ibland. HjÀrnan kan inte koncentrera sig hela den vakna tiden pÄ dygnet. Försök att ÄterhÀmta dig mellan alla dagens olika uppgifter. I stÀllet för att boka in att ta en kaffe med en kompis mellan jobbet och nÀsta aktivitet kan det vara mindre stressande att ta en promenad eller Äka hem och vila en stund.

3 Glöm inte bort dig sjĂ€lv. Lojalitet Ă€r en vĂ€rdefull egenskap att ha men tĂ€nk pĂ„ att inte bara vara lojal mot andra och glömma bort dig sjĂ€lv. FrĂ„ga dig sjĂ€lv vems krav och förvĂ€ntningar du strĂ€var efter att uppnĂ„ – och var lojal mot dig sjĂ€lv ocksĂ„.

4 Försök lugna dina tankar. Det Àr inte det du gör som stressar dig, utan oftare tanken pÄ det du inte gör. Att se bilder pÄ sociala medier kan ge ett sken av att andra Àr lyckligare Àn vad du sjÀlv Àr och stressen ökar. Försök att undvika att trigga sÄdana tankar utan fokusera pÄ det som Àr viktigt för dig sjÀlv i just ditt liv.

5 Ge dig sjÀlv egentid. TillÄt dig sjÀlv att fira, njuta och vila. Var tydlig för din omgivning att det hÀr Àr din tid som du behöver för att mÄ bra. Det hÀr Àr extra viktigt om nÄgon tjatar pÄ dig.

6 Skriv en "jag har gjort lista". MĂ„nga skriver en ”att göra-lista”, men det kan öka pĂ„ stressen Ă€nnu mer. Skriv i stĂ€llet ner vad du faktiskt har gjort under dagen.

7 Var stolt över dig sjĂ€lv. Det Ă€r okej att ”bara” vara tillrĂ€ckligt bra i stĂ€llet för att vara bĂ€st. Ingen Ă€r perfekt. Ha rimliga kvav pĂ„ dig sjĂ€lv och tĂ€nk pĂ„ att det Ă€r ofta Ă€r du som Ă€r missnöjd pĂ„ dig sjĂ€lv – inte omgivningen.

8 Gör en sak i taget. Testa att stÀll klockan pÄ 30 minuter. TÀnk att nu ska jag göra det hÀr (t.ex. plugga, jobba, stÀda badrummet) och inget annat. NÀr mobilen plingar tar du paus, dricker lite kaffe och kopplar av innan du fortsÀtter.

9 Acceptera nÀr det Àr utom din kontroll. Hamnar du i en lÄng bilkö eller i förseningar i kollektivtrafiken finns det inget du kan göra för att komma fram snabbare. Det kommer att uppstÄ sÄdana situationer i vardagen och att vara stressad hjÀlper inte till. Bli i stÀllet medveten om vad du inte kan förÀndra och acceptera situationen. Försök att ÄterfÄ lugnet och tÀnk att du bara kommer att bli sen.


LĂ€mna en kommentar

Kommentarer kommer att godkÀnnas innan de syns.

Prenumerera