Gravida kan föda i förtid pga dÄlig luft!

September 26, 2018

Luftföroreningar under graviditeten kan kopplas till bÄde havandeskapsförgiftning och att barnet föds för tidigt skriver David Olsson, doktorand vid Institutionen för folkhÀlsa och klinisk medicin vid UmeÄ universitet.

Även nĂ€r barnet vĂ€l Ă€r fött behöver barn bra luft! Luften i Sverige Ă€r bra jĂ€mfört med i mĂ„nga andra delar av vĂ€rlden. Trots det har mĂ„nga forskningsstudier visat att barns och ungdomars hĂ€lsa Ă€ven i Sverige kan pĂ„verkas av luftföroreningar. 

KÀlla: NaturvÄrdsverket.

Barn Àr sÀrskilt utsatta för luftföroreningar, dels genom sin fysik, men Àven genom sina dagliga rörelsemönster. MÄnga barn vÀxer idag upp i miljöer dÀr dÄlig luftkvalitet kan pÄverka deras framtida hÀlsa. För att vi ska kunna skapa en luftmiljö som Àr bra för barns hÀlsoutveckling, behöver vi tÀnka pÄ hur vi utformar stÀder och nÀrmiljö och vi behöver kunskap om hur barn pÄverkas av den luftkvalitet som omger dem. Idag behöver vi Àven ta hÀnsyn till de konsekvenser somklimatförÀndringarna för med sig och som pÄverkar barns fysiska och psykiska hÀlsa. 

Luftföroreningar pĂ„verkar barns hĂ€lsa. Nya forskningsresultat visar att luftföroreningar kan pĂ„verka mödrars hĂ€lsa samt foster pĂ„ olika sĂ€tt, dels genom lĂ€gre födelsevikt, men Ă€ven genom ökad risk för försĂ€mrad tillvĂ€xt av lungorna samt uppkomst och förvĂ€rrande av astma. Numera vet man Ă€ven att den gravida kvinnan riskerar högt blodtryck, graviditetsdiabetes och havandeskapsförgiftning om hon utsĂ€tts för höga halter av kvĂ€vedioxid eller partiklar (PM2,5) under graviditeten. FrĂ„n den sĂ„ kallade BAMSEstudien, dĂ€r en större grupp personer i Stockholms lĂ€n studerats frĂ„n födseln 1994–1996 och upp till vuxen Ă„lder, har man fĂ„tt mĂ„nga viktiga resultat, dĂ€ribland att exponering för luftföroreningar under det första levnadsĂ„ret kan pĂ„verka utvecklingen av astma och lungfunktionen hos barn upp till tonĂ„rsĂ„ldern. Man har Ă€ven kunnat se att risken pĂ„verkas av Ă€rftliga faktorer. Sammantaget visar forskningen att barn som vĂ€xer upp i omrĂ„den med höga halter av luftföroreningar löper en ökad risk att fĂ„ luftvĂ€gsinfektioner, astma och nedsatt lungfunktion. Studierna bygger dock pĂ„ effekter för hela populationer, inte för enstaka personer, vilket gör att risken för den enskilde att bo i ett omrĂ„de med sĂ€mre luftkvalitet inte behöver vara av samma omfattning. De som pĂ„verkas mest av höga luftföroreningshalter Ă€r frĂ€mst personer med redan utvecklad astma, allergi eller nedsatt lungfunktion. Luftföroreningar Ă€r dock ett problem för befolkningen som helhet och behöver dĂ€rför prioriteras i samhĂ€llsarbetet, inte minst eftersom det inte kunnat pĂ„visas nĂ„gon tröskelnivĂ„ under vilken luftföroreningarna inte pĂ„verkar hĂ€lsan. Luftföroreningar innebĂ€r bĂ„de onödigt lidande och kostnader som kan förebyebyggas genom en god livsmiljö.

Vad kan du göra för att ge ditt barn de bÀsta förutsÀttningarna?

Luftrenaren Wulff Edition renar luften pÄ hela 99,97% sÄ att luften du andas Àr ren och du och dina barn mÄr dÀrmed bÀttre. Den Àr dessutom extra bra i pollentider dÄ den Àven renar luften pÄ pollen men Àven under förkylnings- och influensatider dÄ den tar virus, bakterier, mögelsporer mm. Forskning har visat att de som har luftrenare har minskat sjukdomar och sjukfrÄnvaro med över 75%. LÀs mer och bestÀll hÀr

AnvÀnd koden HAPPYKIDS sÄ fÄr du hela 30% rabatt pÄ luftrenaren Wulff Edition. Erbjudandet gÀller tom 181031 och endast i vÄr webbutik

 


LĂ€mna en kommentar

Kommentarer kommer att godkÀnnas innan de syns.

Prenumerera