Allt du behöver veta om sadelstolar - en guide

Allt du behöver veta om sadelstolar - en guide

Många människor har svårt att bibehålla en god hållning medan de sitter. Sadelstol är en unik typ av sittmöbel som kan hjälpa din hållning. I den här artikeln kommer vi att utforska vad en sadelstol är, hur man använder en och varför det kan vara värt att överväga köpa en.

1. Inledning

 • Många människor har svårt att bibehålla en god hållning medan de sitter
 • Sadelstol är en unik typ av sittmöbel som kan hjälpa din hållning
 • I den här artikeln kommer vi att utforska användning av en sadelstol och varför det kan vara värt att överväga

2. Vad är en Sadelstol?

 • Efterliknar formen av en hästryttarens sadel
 • Sitter med benen isär och med kroppen i en lätt framåtlutande position
 • Bibehålla en korrekt kroppshållning och minska trycket på ryggen och nacken.

3. Varför en Sadelstol?

 • Är en Sadelstol bra?
 • Förbättrad hållning
 • Minskad ryggsmärta och obehag

4.  Hur man sitter på en Sadelstol?

 • 4 steg för att sitta ordentligt på en sadelstol
 • Se till att justera din Hållning

5. Långsiktiga fördelar

 • För din framtida rygghälsa och övergripande komfort

6. Slutsats

 • Sadelstolar är en ergonomisk och hälsosam sittmöbel som kan ha positiva effekter på kroppen.
 • Upprätthålla en naturlig sittställning som kan minska belastningen på ryggraden och förbättra kroppens cirkulation. 

 

Inledning

Har du någonsin suttit i en stol i timmar och infunnit dig att du lutat bakåt alldeles för mycket med en krökt rygg som har lett till att du haft ont i ryggen? Om så är fallet är du inte ensam.

Många människor har svårt att bibehålla en god hållning medan de sitter, vilket kan leda till en rad hälsoproblem över tiden. Det är här sadelstolar kommer in i bilden. Sadestolar är en unik typ av sittmöbel som är utformade för att efterlikna formen av en hästryttarens sadel och har vanligtvis ingen ryggstöd.

I den här artikeln kommer vi att utforska främst fördelarna och nackdelar med att använda en sadelstol och varför det kan vara värt att överväga för ditt hem, kontor eller arbetsplats. Så sadla upp och låt oss dyka in!

Inledning - lutat bakåt alldeles för mycket med en krökt rygg

 

Vad är en Sadelstol?

Det är en fråga som många människor ställer sig när de först ser denna unika typ av stol. Till skillnad från traditionella stolar har sadelstolar ingen ryggstöd, vilket kan tyckas konstigt för vissa. Men faktum är att sadelstolar är utformade för att ge användarna en rad fördelar som traditionella stolar inte kan erbjuda.

Sadelstolar är utformade för att efterlikna formen av en hästryttarens sadel, vilket innebär att användarna sitter med benen isär och med kroppen i en lätt framåtlutande position. Detta gör det möjligt för användarna att bibehålla en korrekt kroppshållning och minska trycket på ryggen och nacken.

Officeline Polo

Ett bra exempel på sadelstolar är Officeline Polo. Serien är utvecklad för att tillgodose de flestas krav på sittande och passar därför utmärkt till de flesta miljöer och branscher. Allt mellan kontorsarbete, frisörer eller läkare. Det finns fyra olika modeller att välja mellan S, M och SplitDessa stolar har en mjuk sits av kallskum för en högkvalitativ sittkomfort.

Sadelstol Polo Care

 

Varför en Sadelstol?

En sadelstol en unik och innovativ sittmöbel som kan ge dig en mängd fördelar. Om du letar efter ett sätt att förbättra din hållning och minska ryggsmärta, eller om du bara vill prova något nytt och annorlunda, kan en sadelstol vara precis vad du behöver.

 

Är en sadelstol bra?

Den främsta fördelen med att använda sadelstolar är att de tillåter dig att bibehålla en god hållning medan du sitter vid ditt skrivbord under hela dagen. Detta kan hjälpa till att förebygga ryggvärk som orsakas av dåliga sittvanor eller långa timmar sittande (vilket ofta är oundvikligt när man arbetar på ett kontor).

Fördelarna med sadelstolar är många. Bland annat:

 • Förbättra din hållning 
 • Minska ryggsmärta och obehagskänsla i kroppen
 • Ökad Produktivitet

Minskar ryggsmärta och obehag och istället ökar din rörlighet och till och med öka din produktivitet. Många användare av sadelstolar hävdar att de känner sig mer alerta och fokuserade när de sitter på en sadelstol jämfört med en traditionell stol.

är en sadelstol bra?

 

Förbättrad hållning

Sadelstolar hjälper dig att sitta upp rätt, vilket minskar ansträngningen på din rygg och nacke. En sadelstol förbättrar din hållning och är särskilt viktigt om du tillbringar mycket tid vid ett skrivbord eller vid en dator, eller sitter statiskt längre perioder eftersom dessa positioner kan orsaka ökad stress på din ryggrad.

 

Minskad ryggsmärta och obehag

Formen på en sadelstol stöder en god hållning genom att uppmuntra användarna att sitta upp rätt istället för att luta sig framåt eller luta sig tillbaka i sina stolar (vilket kan leda till muskelfatigue). Den kurvade formen på sadeln håller din ryggrad i linje samtidigt som den tar bort tryck från känsliga områden som axlar eller höfter - vilket innebär mindre smärta!

Dessutom ger den böjda sitsen extra stöd för dem som har svårt att sitta upprätt under långa perioder utan att bli trötta eller få ont i musklerna i deras nedre ryggregion på grund av spinala justeringsproblem orsakade av dåliga hållningsvanor över tid - något som är vanligt bland kontorsarbetare som tillbringar mycket mer tid sittande än de gör med regelbunden träning utanför arbetstiden!

Men det finns också några nackdelar med sadelstolar. Eftersom de inte har någon ryggstöd, kan de vara obekväma att sitta på i längre perioder om du inte är van vid dem. Dessutom kan det ta tid att vänja sig vid den ovanliga sittställningen.

Sadelstolar är inte för alla men en rekommendation är att varva mellan din gamla kontorsstol och nya sadelstol tills du blir van vid den och sen kommer du inte kunna leva utan den. 

Hur man sitter på en Sadelstol?

Sadelstolar har blivit alltmer populära på senare år på grund av deras ergonomiska design och förmåga att förbättra hållningen. Att sitta på en sadelstol utan ryggstöd kan dock vara en utmaning för vissa personer. I detta inlägg kommer vi att utforska hur man kan sitta ordentligt på en sadelstol, trots avsaknaden av ryggstöd.

Hur man sitter på en Sadelstol?

 

Följ dessa 4 steg för att sitta ordentligt på en sadelstol:

 1. Justera höjden på stolen så att dina fötter ligger plant på golvet. Dina höfter och knän bör vara i en vinkel på 85-90 grader.

 2. Sitt på stolen med din vikt jämnt fördelad på båda höfterna. Dina axlar ska vara avslappnade och din ryggrad i en neutral position.

 3. Engagera dina kärnmuskler för att bibehålla balans och stabilitet. Detta kommer att hjälpa dig att undvika att slappa framåt eller luta dig åt ena sidan.

 4. Ta regelbundna pauser och sträck på benen för att undvika stelhet eller obehag.

 

Justera Din Hållning

Att sitta på en sadelstol kan kännas lite annorlunda till en början, men med övning vänjer du dig vid det. För att bibehålla god hållning när du sitter på en sadelstol, kom ihåg att:

 • Håll dina axlar avslappnade
 • Engagera dina kärnmuskler
 • Håll dina fötter plant på golvet
 • Bibehåll en neutral ryggposition
 • Ta pauser och sträck regelbundet

Långsiktiga fördelar

Att använda en sadelstol kan ge ett antal långsiktiga fördelar för din rygghälsa nu och framtiden samt övergripande komfort. Genom att förbättra din hållning kan du hjälpa till att förebygga ryggsmärta, muskelbelastning och ledproblem. Dessutom kan sadelstolar hjälpa till att öka cirkulationen och förbättra dina övergripande energinivåer.

Om du är intresserad av att prova en sadelstol, se till att göra din forskning och välj en modell som passar dig. Det kan ta lite tid att vänja sig vid att sitta på en sadelstol, men med rätt hållning och regelbunden rörelse kan du njuta av de många fördelarna den har att erbjuda.

Sadelstolar är en utmärkt lösning för dem som vill förbättra sin hållning medan de sitter till exempel framför skrivbordet hela dagen eller vid patient. Genom att följa de enkla stegen som beskrivs i detta inlägg kan du sitta bekvämt och bibehålla god rygghälsa.

Kom ihåg att ta regelbundna pauser och sträcka på dig för att undvika stelhet eller obehag. Med lite övning kan du njuta av de många fördelarna med att använda en sadelstol för förbättrad komfort och välbefinnande.

officeline polo med fotring 

 

Slutsats

Slutligen kan vi konstatera att sadelstolar är en ergonomisk och hälsosam sittmöbel som kan ha positiva effekter på kroppen. Genom att använda en sadelstol kan man upprätthålla en naturlig sittställning som kan minska belastningen på ryggraden och förbättra kroppens cirkulation. Dessutom kan sadelstolar vara ett bra alternativ för personer som lider av ryggbesvär eller problem med hållningen.

Även om sadelstolar kanske inte passar alla och det kan ta lite tid att vänja sig vid den nya sittställningen, är de definitivt ett värdefullt alternativ att överväga för dem som söker en mer hälsosam och ergonomisk sittställning. Så om du är intresserad av att förbättra din arbetsställning och minska risken för rygg- och nackbesvär, kan det vara värt att överväga att byta till en sadelstol.

Se vårt sortiment av sadelstolar: 

Sadelstolar från Officeline se här

Sadelstolar med balansfunktion se backapp urval här